İnsanın varoluşuna ilişkin


Ben insanı "varoluş sürecini yaşayan" varlık olarak görmek ve tanımlamak gayretindeyim. Varoluş süreci vazgeçilemez, terkedilemez bir sahipliktir ve varoluş sürecinden vazgeçişler insanı bugün adına psikolojik rahatsızlık – hastalık denilen durumlara itebilir.

İnsanın neden var olduğu sorusuna cevaptır, insanın ne olduğu. İnsan tanımlarının yegane ölçütü esasında bu sorudur. İnsan kavramının tanımı yapılmaya çalışılırken esasında söylenilen her şey insan neden var sorusuna cevaptan ibaret. Temelde buraya saplanıp kalmış insan tanımları ve anlatımları ise pek çok yanlışın oluşmasına sebebiyet veriyor. İnsan illaki tanımlarda ifade edilen özelliklere sahip olmalıymış ya da öylece yaşamalıymış gibi ifade ediliyor. Oysa tüm bu yazıp çizilenler insanın ne olduğuna değil insandan ne istenildiğine dair. İnsan adına yapılan tüm bu yorumlar bir ideolojik ya da dini kültürün egemenliği altında gelişmektedir.

İnsanı bedeni ve aklına ilişkin özelliklerine göre ayrıştırdığınızda, varoluşunu unutmuş bir varlık hakkında konuşmuş olacaksınız. Her insan için varoluşunun amacı farklılık arz edebilir. İnsan varoluşunun amacına sahip, ulaşmış ve/veya farkında olabilir ya da çeşitli sebeplerden öylesine yaşayıp giden biride olabilir. Ancak her insanın kendini dünyada var olmasına sebep olan ve eriştiğinde gerçekten ne olduğunu hissediyor olacağı varoluş sorunu vardır. İnsanı biyolojik özelliklerinin ötesinde bir varlığa eriştirecek olan da bu varoluştur.

İnsanın varoluşu esnasındaki yolculuğu ona mutluluk ya da hüzün verebilir.

İnsan dediğimizde herhangi bir kavmin, cinsiyetin, rengin üyesinden bahsediyor değilim. İnsan dediğimde bir varoluş sorununu kendine görev edinmiş, sorumluluk sahibi ve her adımında bir önceki adıma – oluşa dair irade etmenin, sahiplenmenin gerekliliğini ön şart olarak koyuyorum. İnsan canlısını ne kadar değerli ve özellikli kılarsanız, ondan beklentileriniz ve oluşmasını arzuladığınız her şeyin daha bir kaliteli olduğunu görebilmenizi arzu ediyorum. Onun içindir ki insan diyorum her türlü aidiyetini bir kenara bırakarak.

Oğuzhan Eyilik
Pedagog - Psikolojik Danışman

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Koruma Kanunu'na Göre Eğitim Tedbiri Uygulaması

Çocukların camide ne işi var

Çaresiz.