Neden meslek seçeriz?
Modern insanın şüphesiz ki en önemli kararlarından biri belki de en önemlisi meslek seçmektir. Günümüz insanının problemlerinden biri olan kimlik karmaşası ve benlik saygısının oluşturulması meslek kavramıyla direkt olarak bağlantılıdır.
Kişi mesleğini seçerken aslında toplum içerisindeki statüsünü de seçmiş bulunmaktadır. Seçilen mesleğe göre elde edilen kazanç, sahip olunan özellikler, çalışma şartları, boş vakit, çalışma sahası ve çevresi de dolaylı da olsa seçilmiş olur. Nihayetinde tüm bunlar kişinin toplum içerisinde kendine seçmiş olduğu yerdir. Yani birey kendisini toplum içerisinde bir yerlerde tanımlamak durumundadır. Bu tanımlamayı gerçekleştiremeyen insan toplum içinde ki kimliğini bulamadığında bunalıma girebilir. Yani kişi kimlik bunalımıyla karşı karşıya kalabilir.
Şüphesiz ki kimlik bunalımı veya kimliğin farkına varış sadece mesleğin seçilmesiyle veya seçil-e-memesiyle ortaya çıkmaz ancak önemli etkenlerden biridir.
Meslek edinebilmek için belirli bir eğitimden geçmek şarttır. Bu eğitim ister akademik bir eğitim olur isterse de çıraklık eğitimi şeklinde ama mutlaka eğitim süreci gereklidir. Yaşanabilecek zaman kaybının telafi olamadığı için alınacak eğitimin ne olacağı konusunda ciddi bir seçim yapılmak zorundadır. Ve kuvvetle muhtemeldir ki bu seçimi hayatımız boyunca defalarca yapamayız. Bu noktada aklımıza iş değişikliği yapan kişiler gelebilir. Fakat kişiler işlerini değiştirdiği anda mesleğini de değiştirmiş olamaz. Çünkü hatırlayacağımız gibi meslek belli bir eğitim sonunda elde edilen vasıflar bütünüdür. İş kavramı ise daha çok meslek içerisindeki uğraşılar diye tanımlanabilir. Netice itibariyle hayatımızın en önemli kararını verirken aynı zamanda hayatımızda istediğimiz şeylere dair bir seçim yapmış da oluruz. Her bir kişinin seçmiş olduğu meslek nasıl bir yaşama devam edeceğinin de kararıdır.
Oğuzhan Eyilik
Pedagog – Psikolojik Danışman
Yorumlar
Yorum Gönder