Sınavlar hazırlıkta kazanılır


Türkiye de çok fazla sınav mevcut. Her bir sınava katılan ihtiyaçtan yada kontenjandan çok aday var. Her sınav kendi alanı için, aradığı özelliklerde en iyi olanı seçmek için vardır. Bir üst okula hazırlık sınavlarında başarı için diğer sınav türlerine göre daha sistemli olmak zorundayız çünkü aday sayısı ve kontenjanlar arasında fark çok fazla.

Öğrenciler bir üst okula geçiş için olan sınavlar ile küçük yaşlarda iken karşılaşıyorlar. Öğrencilerin tamamının sınav maratonu ve stresini yaşadığı bir eğitim sisteminde çocukların ne öğrendiği kadar neyi ne kadar test sorularında başarı ile gösterdiği de önem kazanmaktadır.


Sınav hazırlıkta kazanılır

Hiçbir sınav, sınav anında aniden gelen bir başarı yada ilham ile kazanılmaz. Sınavlarda adayları başarılı kılan hazırlık sürecinde geçirmiş oldukları deneyimlerdir. Eğitim sistemimiz açısından bir üst okula hazırlık sınavlarını düşündüğümüzde, okul başarısı ve deneyimlerin adayların girdiği sınavlara olan etkisi, öğrenmeye ve okula ilişkin tutuma olumlu olarak yansımaktadır.

 
Öğrencilerin bir üst okula hazırlık sınavlarında sağladıkları başarının eğitim gördükleri okul ile doğrudan ilişkisi vardır. Bunun nedeni bazı eğitim kurumlarının başarısı için öğrencilere öğretmenlerin ve yöneticilerin sunduğu olanaklar kaynaklar ve de okul dışında yer alan hazırlık kurumları ile kurdukları olumlu ilişkilerdir.

Okullarda alınan eğitim çok ama çok önemlidir. Ancak sınavlar için birçok öğrenci sınav için ekstra çalışmayı ve hazırlığı gerekli görmektedir. Bunun sebebi elbette sınav sonrası eğitimini almak istediğimiz okulların kontenjanlarının talebi karşılayamamasıdır.

Öğrencilerin ve velilerin dikkat etmesi gereken en önemli şey, hazırlık sürecini asla ve asla son yıla bırakmamalıdırlar. Hazırlığı sürece yaymalıdırlar.

Hazırlık aşamasına gelindiğinde nasıl bir yöntem çizileceği çok önemli. Bir dershaneye devam edilecek mi yada öğrenci edindiği kaynaklar ile kendi başına mı hazırlanacak. İşte bu soru için verilecek cevaba göre doğru şekilde hareket edilmelidir.

Öğrenci evinde kendi başına kaynak edinerek çalışmayı düşünüyor ise ciddi bir plan, program ve disipline ihtiyaç vardır. Bu tarz hazırlıkta öğrenci başarılı olsa bile bazı konularda yardıma ihtiyaç duyacaktır. Bu tarz durumlarda okullardaki öğretmenlerden ya da çevrede yer alan eğitimcilerden yardım alınmalıdır.

Aile ve öğrenci bir dershane tercih etmiş ve o kurumun sistemine göre bir hazırlık yapılacaksa tüm hazırlık süreci o dershanenin sistemine göre ayarlanmalıdır. Dershane seçiminde her veli ve öğrenci popülerlik, reklam ve akran gruplarının söylemlerine göre tercihler yapabilmektedirler. Ancak bu tarz bir tercihin bedene uymayan bir kıyafet gibi rahatsızlık vereceği açıktır. Dershane tercihinde, eğitim süreçleri ve yöntemleri, disiplin uygulamaları, rehberlik çalışmaları, dershanenin fiziksel koşulları, öğretmen ve yayın kalitesi, önceki yıllarda alınmış olan başarılar, ders saatleri... kesinlikle sorgulanmalıdır.

24.01.2006 tarihli Radikal Gazetesindeki yazımızın tekrar düzenlenmiş halidir.


Oğuzhan Eyilik
Pedagog – Psikolojik Danışman




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Koruma Kanunu'na Göre Eğitim Tedbiri Uygulaması

Çocukların camide ne işi var

Çaresiz.