Sosyal yaşam ve hayır diyebilmek - Başarılı bir sınava hazırlık süreci için

Sosyal yaşam

İnsan sosyal yaşamı olan bir varlıktır, tek başına başarılı ve mutlu biri olarak yaşayamaz. Sınavlara hazırlık yapılan yaşlar ciddi anlamda sosyalleşmenin öne çıktığı dönemlerdir. Hem toplumun bir öğesi hemde sınavlarda başarılı olmak için ne yapacağız? Sosyal hayatımızı; yazılı olarak ortaya koyduğumuz programın içinde yaşamalıyız. Her günün belli saatlerini sosyal paylaşım için ayırabileceğimiz gibi haftada bir günün yoğunluğunu sosyal çevremize ayırabiliriz. Unutmayalım ki başarı ciddi anlamda fedakarlık gerektirmektedir. Bu fedakarlık hangi oranda ortaya konmuş ise o oranda başarıda elde edilecektir.
Hayır demeyi bilmeliyiz

Çevremizdeki arkadaşlarımıza, ailemizdeki bireylere ve kendimize karşı hayır demeyi öğrenmeliyiz. Evet demek hayır demeye göre daha kolaydır. Ama hayırları yeri geldiğinde söyleyebilmek başarıyı sağlamakta bize çok ama çok yardımcı olacaktır.


Fizyolojik yaşam

İnsanın sosyal bir boyutu olduğu gibi fizyolojik yanı da vardır. Fizyolojik durumda bir aksama olduğunda insanın tüm diğer yaşamsal yapısı da zarar görüyor. Sınavlarda ve hayatta başarılı olmak için yapılması gerek en önemli şeylerden biride fizyolojik sağlığımıza dikkat etmektir.

Sınavlara hazırlık yapan birey ve aileler gelişim evresi olarak içinde bulunulan durumunun gerçekliğini görüp ona göre hareket etmelidirler.

Uyku zamanlarına dikkat edilmeli, asla ve asla gecenin ilerleyen saatlerinde ders çalışmak gibi bir alışkanlığın içine girilmemelidir. Günün 7-8 saatlik dilimi uyku ile “gece uykusu” ile geçirilmelidir ki fizyolojik sağlığımız devam edebilsin. Gün içinde uyuyup gece ders çalışmak çoğu zaman başarılı bir öğrenmeyi sağlamamaktadır. Mümkün olduğunca geceleri dinlenmeye gündüz ise ders çalışmaya özen gösterilmelidir.

Beslenme ile ilgili hiç bir şekilde taviz verilmemeli, bu dönemde mümkünse rejim yada belirli gıdalar ile ilgili kısıtlamalara gidilmemelidir. Mümkün olduğunca 3 öğün yemeğe ve ayak üstü yiyecekler yerine ev yemeleri yemeğe özen gösterilmelidir. Sağlıklı bir biçimce ihtiyacı olan gıdaları alamayan vücut yapısı öğrenme noktasında da muhtemelen sıkıntılar zorlayıcı olacaktır. Yeterli gıdaların alınamadığı bir ortamda vücut zaten hastalanmaya elverişli olacak vede bireyler günlerini hasta olarak geçirebilecektir.

Başarılı olmak isteyen adaylar psikolojik ve fizyolojik sağlıklarına dikkat eder ve sosyal yaşamları ile ders planlarını uygun biçimde oranlayabilir ise başarı sağlanacaktır.

31.01.2006 tarihli Radikal Gazetesindeki yazımızın tekrar düzenlenmiş halidir.
http://www.radikal.com.tr/turkiye/etkili_calismanin_puf_noktalari-770364

Oğuzhan Eyilik
Pedagog – Psikolojik Danışman

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Koruma Kanunu'na Göre Eğitim Tedbiri Uygulaması

Çocukların camide ne işi var

Çaresiz.