Çocukların camide ne işi var


çocuklar camide olmalı
camide oyun oynamalılar
camide koşturup durmalılar
ya işte cami dediğin yer bildiğin oyun parkı olmalı.

İşin gerçeği yaşlılar için köy kahvehanesi olan caminin çocuklar için oyun parkı olmasında sakınca yok. Caminin işlevinin ne olduğu ya da ne olması gerektiği hususu açık edilmeden cami – çocuk ikileminin amacı ve sonucu belli olmayacaktır.

Cami dediğin
Camiler namazların eda edildiği yerler olarak kalması tarafı isek camilerin bunun dışında hertürlü işlevini yok etmeliyiz. Namaz kılınma anı açılıp sonra kapanan yerler olmalıdırlar.* Camiler eğer ki sosyal hayatın bir parçası olacak ise sokağın, evin, toplu taşıma araçlarının, kamu kurumlarının, okulların nasıl açık ve örtük olarak devam eden eğitici – öğretici rolleri var ise camiler de bu anlamda iş görür olmalıdır.

Çocuk eğitimi camide değil evde başlar
Çocukların nerede nasıl davranacağına ilişkin bilgi ve becerilerini kazandıkları yer evleri, ilk örnekleri ise anne babaları olmalıdır. Ev yaşamında ve anne – baba tutumlarında gereği gibi örnekleyicilik yok ise kusura bakmayalım ama boşuna uğraşılmaktadır.

Çocuklar camiye gelip oynasa ne olur oynamasa ne olur?
Çocukların son derece başı boş, vurdumduymaz ve disiplinsiz hal ve hareketlerinin, yanlış anne – baba tutumları nedeni ile kişilik haline geldiği bir ortamda çocuklar camide yatıp kalksa dahi artı değer olarak hiç bir şey kazanılamaz.

Yetişkinler camide ne yapıyor ki
çocuklarını camiye getiren ya da getirmeyen ve camide çokça vakti geçen yetişkinler camilerde ne öğrenmişler ki çocuklar camide ne öğrenecekler gibi bir yüksek dozda tepki çekecek bir cümleyi kurmanın sosyolojik gerçekliğin zorunluluğu olduğuna inanarak soruyorum, camiler yetişkinlere artı değer olarak ne kazandırdıki çoğunluğunun en azından cumadan cumaya camiye devam ettiği bu kitle, saldırgan, hoşgörüsüz, içe kapanık, selamsız, yalancı, küfürbaz, saygısız, kötülüğü görmezden gelen bir topluluk oldu. Durun bir saniye ve kızmayın, vallahi kötü niyetim yok sadece sorunun ne olduğunu anlamak istiyorum. Yoksa camiler beton – ahşap – taş yapılar dilleri yok ki..

Ne olacak bu çocukların hali
Toplumun devamlılığı ve geleceği için çocukların varlığı şart. Nüfusun yaşlanmasının önüne geçmek için çocuk sayısınında artması şart. Ancak çocukların elinden oyun oynayabilecekleri toprakları alırsanız, üç beş aletin ancak sığdığı ufak tefek parklara çocukları haps ederseniz, her bulduğunuz yere koca koca betonları dikerseniz, cemaatsiz kalmış camilerin arka saflarına oyun alanları yaparak kimi razı edeceksiniz merak ederim.


Sormak isterim de...
çocukların yakan top oynayabileceği alanlar nerede
çocukların koşular yapabileceği alanlar nerede
çocukların toprak ile hem hal olacağı alanlar nerede
çocukların toplumsallaşmaları için mahalle yaşamı nerede
çocukların sokaktaki güvenliği nerede
çocukların oyun alanlarını boşverdim 1300 tl ile mi 3 çocuk bakılacak

*zamanın evvelinde Keşan ilçesine yolumuz düşmüştü. Namaz kılalım dedik. Cami kitli. Kahvedeki ahaliye sorduk. Dediler, burada namaz vaktinde kılınır. Şaşırdık hemde çok. Namazın vakti mi olur diye düşündük..

Oğuzhan Eyilik


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Koruma Kanunu'na Göre Eğitim Tedbiri Uygulaması

Meslek seçiminde bireysel özellikler

Mazi ve Ati arasında