Ötekileştirmeyip, özendirelim



Bugünün sorunu düşünme yetisini yitirmiş kişiler iken çevremizde herhangi bir konuda herhangi bir düşüncesi olan birini gördüğümüze onu ötekileştirmek yerine özendirmeliyizki geleceğini kendisi kurabilen toplumlar olarak var olabilelim.

Özellikle de çocuklar konuşabilsinler.

Çocukların konuşması herhangi bir konu hakkında düşüncelerini ifade etmeleri ve hatta özgün olmalarından daha ilgi çekici ne olabilir. Biz yetişkinlerin kuralları, sebep – sonuç ilişkileri var ve çocuklar tüm bunlardan bağımsız düşünebilme yeteneğine sahip. 

Çocuklarımızın bizim dünyamızın insanları ve bizden biri olmaları için çaba sarf ediyoruz ama çevremize baktığımızda görüyoruz ki, bir şekilde bir çok şey yolunda gitmiyor ve kendi geleceğimize yabancılaşıyoruz. Kötü olan ise tüm bu yabancılaşmanın köklerini yanlış yerlerde arayıp duruyor olmamız.

Unutmayalım ki; kendi çocuklarının ne söylediğini anlayamayan topluluklar kendi çocuklarını yani geleceğini kaybetmiştir.

Bir uygulama isteği çocuklarınız ile oturun, gezin, koşun ama konuşun ve onlardan duyduğunuz her ne var ise onlara değer verip anlamaya çalışın.

Psikolojik Danışman / Pedagog
Oğuzhan Eyilik




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Koruma Kanunu'na Göre Eğitim Tedbiri Uygulaması

Mazi ve Ati arasında

Meslek seçiminde bireysel özellikler