Tanımların kurbanı olan hayatlar

 Var olmak ve sonrasında canlı olmak* ile başlayan hikaye, insan olmak ve oradan kadın ve erkek olmaya ve sonrasında ise binlerce farklı tanımlamayla devam ediyor.

Başlangıç noktasına -var olmaya- ne kadar yakın isek o kadar mutlu olabileceğimizin farkına varmaksızın her birimiz her geçen zaman daha fazla tanım ile sıfatlandırılmak kaygısındayız. Başlangıç noktasında ki oluş ile zaman ile edinilen sıfatların arasında bocalayıp duran insanın yaşadığı içsel sancının oluşturduğu sorunların haddi ve hesabı yok.

İnsan alemde ki her şey ile varlık kazanan-verilen olarak ortak payda da buluşabiliyor iken, zamane insanı kendisini, çevresinde her ne var ise onun efendisi olarak algılamayı başarı olarak tanımlamaktadır. İnsan maddi ve manevi her ne var ise ona sahip olmak ve onun ile birlikte adlandırılmak kavgası ile hareket etmektedir.

İnsan alemin varoluş zamanı içerisinde çok kısa bir anda var olabilmekte iken dahi tanımlamalara kurban edilen bir hayatı yaşamaktadır. İnsan aidiyet duyduğu ne var ise onun kurbanı olmuştur. Her bir birey mesleki, toplumsal, dini, ahlaki, örfi, ekonomik, ırksal, psikolojik, fizyolojik... adlandırmaların kurbanı olan hayatları yaşamakta ve bunun doğruluğuna inanmaktadır.

Yaratıcının ve varlığına iman edenler ile yaratıcının olmadığı iddiasında olanlar arasında ortak paydaların bir taneside aidiyet düşkünlüğüdür. Her iki tarafta varlıklarını armağan etmekten mutlu oldukları bir çok kabul ile birlikte mutlu oldukları tasavvurundadırlar.

Modern zamanın insanını yönetebilmenin en kolay yolu da aidiyetten geçmektedir. Her bir birey ulaşabileceği kazanımlar silsilesi ile meşgul iken ömür denilen vaktinin geridönüşü olmaksızın bittiğini iş işten geçtikten sonra farkedebiliyor. Ve insan kariyer basamakları olarak adlandırılan tanımlanmış ve değerli kılınmış özgürlük hapishanelerinin hücreleri arasında oyalanmayı ve her bir edimini güçlü olmanın, var olmanın gereği olarak algılamaktadır.
* varlığın cansızı var mıdır?
Oğuzhan Eyilik
Pedagog – Psikolojik Danışman


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Koruma Kanunu'na Göre Eğitim Tedbiri Uygulaması

Meslek seçiminde bireysel özellikler

Mazi ve Ati arasında