Stres dediğiniz şey kendi başına çalışıp duran bir televizyondur


Stres kendi başına bir hastalıktır yada değildir, azı ve çoğu nedir ne değildir tatışabiliriz ancak neredeyse herkesin fiziksel yada fiziksel değil hastalıklarının sebebi olarak stres suç faili olarak ifade edilir.

Peki, bu kadar bizden, hayatımızın heryanında birlikte olduğumuz stres nedir ki?
Stresin ne olduğuna ilişkin, psikolojik ve tıbbi saptamalara, tanımlamalara, sebep ve sonuçlarına ilişkin bir sürü daha bilgiye herhangi bir kişi rahatlıkla ulaşabilir.
Peki ben nedemek istiyorum;

Stres dediğiniz şey hiç bir izleyicisi, dinleyeni olmayan bir televizyonun herhangi bir kanalının elektirik sarfiyatını devam ettirir şekilde çalışmaya devam etmesi halidir. Televizyon kendi başına günün herhangi bir vakti, herhangi bir televizyon kanalı ve herhangi bir program nedeni ile açık ama hiç bir canlı yada cansız varlık o televizyon ile iletişim halinde değil. Yapılması gereken nedir? O televizyonun ömrünü uzatmak ve ondan daha fazla fayda sağlamak için gereksiz çalışmasının önüne geçmek ve ihtiyaç halinde onu çalışır hale getirmektir. İşte stres tamda budur.


Bir insan herhangi bir nedenden, herhangi bir zamanda ve herhangi bir duygusunu son derece aktif bir hale getirmiş ve o insan bu hali ile hiç bir iletişim sistemide geliştirememiş ise biraz önce bahsini ettiğimiz televizyondan hiç bir farkı yoktur. Boşu boşuna, kendi kendine çalışıp ömüründen tüketmektedir.

Bir insanın hayatının ve elbette kendi hayatımızın daha sağlıklı bir şekilde devam etmesini istiyor isek kendi kendini izleyen televizyon modundan uyku ve kapalı moduna geçmeliyiz. Kendi içerisinde olayları, duyguları, öfkeyi, mücadeleyi yaşıyor olmanın hastalık olduğunun farkına varmak için illaki mide ağrıları yaşayıp, ter içerisinde kabuslardan uyanmaya gerek yoktur.

Stres hemen her hastalığın sebebi olarak ifade edilebilir ancak stresi tercih eden yaşayan ve buna bir son vermeyen kişinin ta kendisidir. Hiçbir faydası olmayan düşünceler ile meşgul olmak yerine sonuç sağlayacak herhangi bir davranış içerisinde olmak herşekilde daha sağlıklı sonuçlar sağlayacaktır.

Oğuzhan Eyilik
Pedagog-Psikolojik Danışman

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Koruma Kanunu'na Göre Eğitim Tedbiri Uygulaması

Meslek seçiminde bireysel özellikler

Mazi ve Ati arasında