Cemaatlerin "bizi" ile ve bireyin "beni" arasında insan – 2



İnsan olarak dünyaya gelmiş olan her canlının "birey" olarak hayatını devam etmesi mümkün ama zorunlu değildir. İmkan dahilinde olanı zaman içerisinde kazanmak yada kaybetmek insan iken birey olabilmek – sorumlu olabilmek sürecidir var oluş sorunu. Tercihini kendinden yana kullanan kişi insan olmanın bir adım ötesine geçip insan bireyi olarak yaşadığı zamana kendinden bir şeyler katabilir.


Kelama ve sorguya muhatap olan insan bireyidir.


Tüm ülkede ve dünyada her inanç sistemine ait binlerce cemaat yapısı var ve bu binlerce yapı esasında insanın birey olabilmesi önünde en büyük engellerden bir tanesi. Tüm cemaatlar insana bizden ol ve bizim ol, herşeyin ile bizim içimizde yok ol demekte ve bu söylemi kendice de kutsal öğeler ile beslemektedir.


Birey olmayı rededen insanın dünyaya katacağı bir rengim yoktur demesi gerekiyor ki bu insanlığına ters. İnsan dünyada var olmak için bulunmaktadır derken tamda kaste edilen o var oluş birey olabilmektir. Sıradan herhangi biri olabilmek insanlığını yitirimek değilse bile insan olmanın sorumluluğunu yerine getirmemektir.


Her insan bu dünya da muhatap olmak zorunda olduğu için yer işgal ediyor.


Eğerki insandan birey olma heyecanını alırsanız o insan gerçekliğini yitirmiş bir kayıptır. O insan inanç anlamında müslüman olabilir, hristiyan olabilir, budist olabilir yada çeşitli ideolojileri kendine rehber edinmiş olabilir ancak her ne olursa olsun o insanın kendisi değilde birileri onun adına var ise canlı olarak insan olarak doğmanın ötesine geçebilmiş değildir.

İnsanın birey olma heyecanını ona verin bırakın nasıl yaşayacağına o karar versin.

İnsanlığını bırak sana herşeyi sunalım kabilinden tavır ve sözler açık ve alenen ifade edilmesine gerek olmadan, insana biricikliğinden ödün ver, senin adına kararlar verip senin aklına ve fiillerine egemen olalım denmektedir.


İnsan en büyük varlığı aklına ve yaşama dair tercihlerine sahip çıkmalı ve bu tercihlerini yaşamak ve ifade edebilmek hakkını savunmak zorundadır.


Oğuzhan Eyilik

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Koruma Kanunu'na Göre Eğitim Tedbiri Uygulaması

Meslek seçiminde bireysel özellikler

Mazi ve Ati arasında