Siyaset ve siyasi tavır


Günümüz siyasi yaşamı ve olan biten herşey hakkında yaptığımız yorumlar bazıları için kafa karıştırıcı olabilir. Kendimizi anlatmakta güçlük çekiyor olabiliriz. Bazı şeyleri ifade etmek gerekiyor ki belkide anlaşılabilelim.

Bizler siyaseti babalarımızdan öğrenmiş olabiliriz. Babalarımız elinde video çalar ile memlekette köy köy, mahalle mahalle gezerdi. Siyasetin ne olduğunu işte o gezmelerden ve şuan için ismini zikretmek istemediğim herkesin rahatlıkla tanıdığı yaşayan ve vefat etmiş kişilerin sözlerini – hatipliklerini dinlerken öğreniverdik.

Öğrendik ve her seçimde tarafımız belliydi. Bazen acımasız olduk ama açık ve net olduk. Gizli kapaklı işler çevirmeyi bilmedik.

Evet siyaseti daha dün öğrenmedik. Bazılarının yaptığı gibi bir emir ile sosyal medyadan hesap açıp istenilenleri yazıp çizip paylaşmadık.

Her aile ve çay muhabbetimizin yegane yemişiydi siyaset. Bazen kırdık ve bazen de kırıldık ama dert etmedik, kindar olmadık. Her seçimden önce olacaklar hakkında bir tahminimiz vardı. Bir kere yanılmıştık ve ama olsundu. Siyaset hakkında ki değerlendirlemelerimizi kehanet olarak görmedik. Her olan bitene mecburiyetin olması türünden bir vakıa olarak baktık.

Bugüne dek siyasete ilişkin sözlerimizi az biraz duymuş olabilirsiniz ancak daha çoğunu ne biz ifade ettik nede siz duydunuz. Bugün ülkede var olan iktidar partisinin birçok uygulamasını beğenmediğimizi ve hatta ilk kuruluşundan bu yana bir çok alanda kendilerine muhalefet ettiğimizi söyledik. İlk muhalefetimiz ise bugün çatışmak durumunda kaldıkları yapılanmaya ilişkin idi. Muhalafet ettiğimiz bir programı olan ve bu program dairesinde faaliyet gösteren bir siyasi partiydi. Siyaseti konuşurken toptancı yaklaşımların yanlışlığını uzun zamanlar önce öğrenmiştik.

Ancak dikkat etmek gerekiyor ki; bugün ve dün Türkiye'de siyaset ile uğraşanlar hep yolsuzluk ve haksız kazanç ile anılır. Kuraldışı haksız kazançlar sağlamış yani siyaset sebebi ile zenginleşmiş birçok insanın olduğunu biliyoruz. Ancak bunun genel bir teori haline getirilmesi, illaki böyle olacak söylemi tam bir kadırmaca ve siyasete güveni engelleyici bir durumdur. Kötü olan ise halkın da bu oyuna geliyor olmasıdır. Sanki ülkede herşey iyi sadece ve sadece siyasetciler kötü imiş gibi bir düşünce yaratılmak isteniliyor. Oysa siyasetcileri tartışmak mümkün, eleştirmek mümkün ve hatta haklarında aratırma yapmakta mümkün ancak bugün siyasete müdahele etmek isteyen her türden yapı hakkında herhangi bir araştırma yapmak, tartışmak ve eleştirmek asla mümkün değildir. Hakkında eleştiri yapmak istediğiniz kişi yada kurumlara önce bir saygı gösterisi ve sunumu yapmak zorundasınız ve sonrasında onların rahatını ve huzurunu bozmadan söyleyebilirseniz bir kaç kelam edersiniz.

Muhalefet
Bugün ülkede muhalefet tam anlamıyla sınırları bilinmeyen bir yapının yapmak istedikleri ile muhalefet yaptığını zannetmektedir. Unutmayalım ki iktidar muhalefet ile birlikte iktidardır. Muhalefetin olmadığı yerde seçim olamayacağı gibi anladığımız anlamda da iktidarın olabilmesi mümkün değildir. Bugün varolan iktidara diz çöktürecek olan halktır ve onun destek olduğu siyasi sistemler olmalıdır. Bazıları için iktidara diz çöktürsün de kim yaparsa yapsın düşüncesi ve yaklaşımı, tam anlamıyla bir düşmanlık sonucu oluşmaktadır ve unutulmamalıdırki bugün iktidara diz çöktürebilecek olanlar yarın başkalarına neler yapabilirler.

İlişkiler
Bugün siyasi iktidar ile daha düne kadar içli dışlı olan her söylediği emir telakki edilip yapılanlar her neden ise bugün iktidara karşı savaş durumundalar. Var oldukları gücü daha da artırmak adına yapılanları kim nasıl görmek isterse öyle göremez. Unutmayın ki siyaset halkın iktidarıdır. Siyaset dışı her iktidar kaynağı ise birilerinin iktidarıdır.

Siyasi iktidarlar halka dayanmak zorundadır.

Siyaset dışı siyasiler
Siyaset dışı her organizasyon siyasetin çarklarına müdahil olduğunda işler karışmaktadır. Hep söylendi, bu iktidar ve daha önceki iktidarlar bir ırk-mezhep-örgüt-cemaat-organizasyon-vakıf- dernek çıkarları üzerine hiçbir iş yapmamalıdır. Bugün palazlanmış ve kendini siyasi iktidarın üzerinde gören her oluşum dün siyasetin kapıkulu idi unutmayalım. Gizlice siyasetin her alanında var olan ve tüm bu yıllar yılı hiç bir sorumluluk almayanlar bugün olduğu gibi heran siyasetcilerin düşmanı olabilmektedir.

Siyasi alanı kirlenmiş olarak ifade edip siyasetcilerin etinden sütünden faydalandıktan sonra alınan bu tavır ne ahlakidir nede sözde inanılan inanç değerlerince doğrudur.

İktidara muhalefet olanlara; bugün ki iktidar düzleminde tartışılan siyaset ve ilgili cemaat arasındaki çatışma birilerinin avuç içlerini kaşınır hale getirdiği kesin. Ancak kişisel ahlak ve tutarlılıkları gereği diyoruz ki dün iktidar ile olan ilişkilerinden dolayı eleştirdiğiniz kişilerin yapmak istediklerine alet oluyorsunuz. Lütfen tutarlı olun ve siyasetci gibi davranın. Sizin adınıza başkalarının programlarını uygulamalarına müsaade etmeyin.

Dün siyasete şeytanın bir işi deyip her türlü siyasi işbirliği içerisinde olanlara ise bir tekşey söyleyebiliriz. Olmayan bir gücün egemenliğine iman etmiş olabilirsiniz ancak sizin siyasete bu derece bulaşmış haliniz ve siyasi iktidar ile bu derece kavgalı duruşunuz sonucunda her ne olursa olsun siz kaybedeceksiniz.

Seçme hakkına sahipler için ise; siyaset bu ülke insanı için tek kurtuluş yoludur. Siyasetcilerinize sahip çıkmazsanız tetikte bekleyenler görevi devralırlar. Siyasetciler hakkında genellemelere itibar etmek yerine ayıklamayı tercih ediniz. Siyasetcilere kızıp darılmak yerine iyi ve kötü olan hakkında yorumlarınızı dile getiriniz. Siyasi iktidarların başarısı yada başarısızlığı unutmayın ki çocuklarımızın refah içinde yaşayıp yaşamaması ile paralellik göstermektedir. Var olan siyasi iktidar uzun zamandır yönetimde ve unuttuklarınızı bir hatırlayın. Ülke yönetimini bilmeyen ve tamamen unutmuş olan insanların sözlerine itibar etmeyin.

Bir taraf olmak istiyorsanız siyaseten açık ve net olan tarafta olunuz. Gizli ve ne amaca hizmet ettiği belirli olmayan sistemlerden uzak durunuz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Koruma Kanunu'na Göre Eğitim Tedbiri Uygulaması

Meslek seçiminde bireysel özellikler

Mazi ve Ati arasında