Zamane problemleri 3.

Modern yaşamın yapaylığı

Modern yaşam, kolay yaşam, basit yaşam ve çekirdek aile yaşamının getirilerinin pek çok sevilen tarafı var ancak süreç içerisinde ortaya çıkan hastalıkların, kimyacılar tarafından imal edilen "ilaç"isimli "şeyler" ile çözülebilmesi de çok mümkün olmuyor.

Günümüzün konuya muhatap insanı, işinden evine, evinden işine rahatlık içerisinde gidip-gelmesini, alış verişlerini güven ve huzur içerisinde yapabilmesini, istediğine istediği zaman ulaşabilecek uzaklıkta olmasını, mümkün olduğu kadar çok para kazanabilmesini, bir en fazla iki çocuk anne-babası olmanın yeterli olduğunu, çocukları için özel gıdadan özel okula devam eden bir hayat akışı sağlayabilmeyi başarılı bir hayatın temel yaşam varsayımları olarak kabul etmektedir.

Her doğal olanın yerini doğal olmayan ile yerini değiştirdiğine şahit oluyoruz. Hayata devam etmemizi sağlayan her ne türden gıda maddesi var ise hepsi doğal sistemin dışında üretilerek organize sistemler tarafından bize sunulmaktadır. Bayatlamayan ekmek, çürümeyen meyve, kokmayan balık, istif edilmesi kolay köşeli sebze ve meyveleri çevremizde belkide pek yakında göreceğiz.

Bizim için olduğu ifade edilen ve bize rağmen üretilen "yapay" her türden sistem ve ürün bir şekilde dönüp dolaşıp ayağımıza takılıyor. Yapaylık durumu sadece üretimi söz konusu olan nesne ve olgular için değil insani olan duygu ve düşüncelerinde yapaylaştırıldığına şahidiz. En doğan insani haller dahi farklı tanımlamaların altında varlık buluyor. Tanımlanmış değer ve yargılar vasıtası ile insan standartlar doğrultusunda ne olduğu belli olan bir canlı haline getirildi. Mimiklerimiz, sözlerimiz, duruşumuz artık fazlasıyla anlamlı. Doktorlar, psikologlar tanı koyarken tümden gelim şeklinde sizin neyiniz olduğunuzu ifade etmektedirler. Mesela çocuklarımızın gelecekte ne tür becerilere sahip olacağı şimdiden belli çünkü sebep ve sonuç ilişkisinin matematiğine fazlası ile güvenir durumdayız.

Yapay olanın olağan olanı “olağan dışı” olarak adlandırması ve bunun genel geçer kabul edilmesi üzerine insan dört duvar arasında olmaksızın hücre hayatı yaşamaktadır. Herhangi bir doğa olayının olağanlığı ile insanın mükemmel olmayışının kabulünü gerçeklik olarak adlandıran insan yapaylığın mutluluk kaynağı olduğu inancında hareket etmektedir. Oysa insan ile ile birlikte tüm dünyanın gelişimi olağan akışı içerisinde devam ettiği takdirde insan mutlu bir birey olabilecektir.

Kendi şarkınızı söyleyin, kendi şiirinizi yazın ve kendi iddialarınızı dillendirin...
Kendimiz olabilmek için biraz çaba..
Birileri size uyumsuz diyormuş boş verin desinler..

3.
Oğuzhan Eyilik








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Koruma Kanunu'na Göre Eğitim Tedbiri Uygulaması

Meslek seçiminde bireysel özellikler

Mazi ve Ati arasında